Iosif Vulcan

Muzeul memorial „Iosif Vulcan” este un punct distinct pe harta culturală a Oradiei, pentru că cel căruia îi este dedicat a avut meritul nepieritor de a-l fi debutat şi botezat pe poetul Mihai Eminescu în revista Familia.
Întemeiat în toamna lui 1964, muzeul a fost consacrat abia peste un an, cu ocazia aniversării centenarului revistei Familia.
Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” funcţionează în clădirea care a găzduit, în perioada 1896-1906, locuinţa lui Iosif Vulcan şi redacţia revistei Familia. Expoziţia de bază a muzeului a fost reorganizată şi inaugurată la 18 mai 2001. Ea a fost concepută ca un corpus documentar cu cărţi, vitrine, fotografii, scrisori, în original şi în reproduceri, privind traiectul vieţii şi activităţii literare al lui Iosif Vucan şi al revistei Familia.

Colecţia Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” conţine o serie de documente originale şi în reproduceri, numere din cele cinci serii ale revistei Familia, fondată de Iosif Vulcan, mobilier aparţinînd acestuia, obiecte de artă şi tablouri.

Colecţia de volume din opera autorului conţine cele mai reprezentative cărţi semnate de acesta, e vorba de volume de istorie, poezie, teatru: Lira mea, Panteonul Român, Ranele naţiunii, Gărgăunii dragostei (manuscris), Sore cu ploaie, Ştefan Vodă cel Tînăr, Mireasă pentru mireasă. Colecţia mai conţine şi unele traduceri: Ponson du Terrail, Cavalerii nopţii.

Colecţia de reviste literare şi istorice: Familia, seria I, II, II, IV, V, Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele Trei Crişuri.

Colecţia de documente conţine mai multe acte şcolare aparţinînd lui Iosif Vulcan, debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, unele texte legate de primirea în Academia Română a cărturarului orădean, un imn în manuscris dedicat de George Enescu întemeietorului revistei transilvane.

Colecţia de manuscrise conţine în primul rînd o serie de texte aparţinînd lui Iosif Vulcan, un poem olograf semnat de Mihai Eminescu, texte semnate de Vasile Alecsandri şi George Coşbuc, legate de colaborarea lor la revista Familia. Tot aici pot fi găsite reproducerea după pagina de titlu a lucrării Dimitrie Cichindeal. Discurs de recepţiune de Iosif Vulcan, membru al Academiei Române, reproduceri după corespondenţa dintre Dimitrie Sturdza şi publicistul transilvănean.

Colecţia de artă conţine o serie de tablouri şi obiecte de artă din casa lui Iosif Vulcan, începînd cu tabloul întemeietorului revistei Familia, realizat de Torday Gross. Mai pot fi întîlnite şi alte tablouri, o panoramă enormă asupra oraşului Oradea, pictată în 1864 de către Kustrovics Istvan, vaze japoneze de flori, jardiniere japoneze şi obiecte decorative.

Colecţia de mobilier conţine o masă sculptată în stil eclectic cu intarsii, o banchetă de lemn sculptată, un birou de lemn cu intarsii şi sculpturi, un fotoliu cu spetează, o garnitură de mobilă din culoare neagră, o canapea cu fotolii,o oglindă înaltă de cristal încadrată în lemn sculptat etc.

Aşezate într-o ordine armonioasă, toate aceste mărturii peste timp - care parcă îl aşteaptă pe cel care a dispărut fiziceşte, dar este prezent prin faptele lui spirituale -, recompun un trecut cultural care poate modela încă prezentul.

Preţul biletelor
adulţi: 2 RON / pers.
copii, studenţi, militari şi pensionari: 1 RON / pers.
Intrarea este gratuită pentru veteranii de război, persoanele cu handicap, copiii din casele de asistenţă socială, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Orar:
LUNI închis
MARŢI: 10.00-15.00
MIERCURI: 10.00-14.00, 16.00-18.00
JOI: 10.00-15.00
VINERI: 10.00-14.00, 16.00-18.00
SÂMBĂTĂ: 10.00-15.00
DUMINICĂ: 10.00-14.00, 16.00-18.00

Adresa: Strada Iosif Vulcan, Oradea, România
Tel: 0259 463 755

sursa: mtariicrisurilor.ro/

Facebook

 

Twitter

Google Plus

 

Evenimente in Oradea

Evenimenteinoradea.ro este site-ul cu cea mai mare baza de date in materie de evenimente, cultura, distractie, pensiuni, restaurant, pizzerii, beauty, business, sport. Aici sunt toate optiunile de fun din orasul tau. Informatiile sunt actualizate si incercam sa mentinem un standard ridicat prin acuratetea datelor prezentate si multitudinea de oferte din domeniu. Alatura-te celei mai cool comunitati oradene!