Ady Endre

Parcul Traian, Oradea, România

Muzeul este găzduit de clădirea fostei cafenele "Müller", deosebit de populară la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Construcţia iniţială, finalizată în 1869 în piaţa din faţa sediului Prefecturii Bihor, şi-a căpătat forma actuală în cursul reconstrucţiei din 1895. Acest cochet local, cu terasă, a fost un loc preferat de tînărul Ady, nu numai pentru a petrece ci, conform uzanţelor vremii, pentru a şi lucra. Potrivit tradiţiei, în sezonul estival, în colţul din dreapta al terasei se afla masa lui, pe care a redactat multe dintre reportajele şi articolele sale.

Muzeul Memorial încearcă să reliefeze mediul cultural şi social, cosmopolit şi dinamic al Oradiei, unde Ady a trăit, a lucrat, a iubit şi a suferit.Muzeul Memorial încearcă să reliefeze mediul cultural şi social, cosmopolit şi dinamic al Oradiei, unde Ady a trăit, a lucrat, a iubit şi a suferit.

Colecţia de volume din opera scriitorului conţine diferitele ediţii ale operelor poetice, publicistice şi de proză, ale lui Ady, apărute atît în timpul vieţii poetului, cît şi după moartea sa. Cele mai valoroase exemplare sînt ediţiile princeps, dintre care unele poartă dedicaţia autorului. În această colecţie se includ şi volumele de traduceri din opera lui Ady în diverse limbi, apărute de-a lungul anilor. Tot aici se încadrează vasta bibliografie de referinţă privind viaţa şi activitatea poetului (biografii, studii, comentarii etc.). Viziunea asupra personalităţii poetului se completează cu o bogată colecţie de articole de presă (peste o mie) adunate în peste 90 de ani.
Colecţia de documente se compune din diverse tipărituri (programe, invitaţii etc.) care atestă interesul şi recunoştinţa posterităţii faţă de personalitatea lui Ady Endre, recepţionarea mesajului ideatic al operei sale în perioade istorice succesive, materializate prin manifestări cultural-literare evocatoare, seri literare, simpozioane, recitări de poezii, spectacole artistice, înfiinţarea muzeului memorial, inaugurarea statuii lui Ady, acordarea numelui său unor şcoli sau străzi.

Colecţia de manuscrise cuprinde manuscrisele lui Ady: scrisori, cărţi poştale adresate unor personalităţi apropiate poetului, articole şi poezii semnate, alte manuscrise provenite de la membrii societăţii literare "A Halnap" şi prieteni apropiaţi ai poetului. În această colecţie este inclusă şi vasta corespondenţă a membrilor familiei Ady, cît şi cea purtată între diverşi cercetători ai operei lui.

Colecţia de periodice. În patrimoniul muzeului se regăsesc numeroase reviste literare apărute de-a lungul secolului XX. Dintre acestea se detaşează colecţia aproape completă a revistei "Nyugat" ("Occidentul"), care a fiinţat între anii 1908-1937 şi este considerată cea mai importantă revistă literară maghiară din secolul trecut. Ady a fost de la început colaboratorul, apoi redactorul revistei pînă la moartea sa (1908-1919).
Menţionăm şi alte reviste, printre care: "Jövendő" (1903), "Igaz Szó" (1958-1974), "Korunk" (1957-1974), "Utunk" (1965-1966, 1971-1974), "Familia" (1971-1974) etc.

Colecţia de fotografii conţine fotografiile poetului din diferite perioade ale vieţii sale, ale membrilor familiei Ady, ale profesorilor tînărului Ady. Aici se regăsesc şi fotografiile unor colegi de redacţie şi ale prietenilor poetului. Alte fotografii imortalizează locuri, clădiri legate de viaţa şi activitatea poetului sau mărturii ale recunoştinţei posterităţii faţă de personalitatea sa: statui, plăci comemorative etc.

În patrimoniului muzeului se află şi o valoroasă colecţie de fotografii vechi, provenite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Preţul biletelor
adulţi: 2 RON / pers.
copii, studenţi, militari şi pensionari: 1 RON / pers.
Intrarea este gratuită pentru veteranii de război, persoanele cu handicap, copiii din casele de asistenţă socială, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Orar:
LUNI: închis
MARŢI: 10.00-15.00
MIERCURI: 10.00-14.00, 16.00-18.00
JOI: 10.00-15.00
VINERI: 10.00-14.00, 16.00-18.00
SÂMBĂTĂ: 10.00-15.00
DUMINICĂ: 10.00-14.00, 16.00-18.00

sursa: mtariicrisurilor.ro

Facebook

 

Twitter

Google Plus

 

Evenimente in Oradea

Evenimenteinoradea.ro este site-ul cu cea mai mare baza de date in materie de evenimente, cultura, distractie, pensiuni, restaurant, pizzerii, beauty, business, sport. Aici sunt toate optiunile de fun din orasul tau. Informatiile sunt actualizate si incercam sa mentinem un standard ridicat prin acuratetea datelor prezentate si multitudinea de oferte din domeniu. Alatura-te celei mai cool comunitati oradene!